Deurkruk of Deurklink?

Als hang en sluitwerk specialist krijg je regelmatig te maken met de vraag: “is het nou deurkruk of deurklink?”

Om een goed antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst vaststellen waarover we het hebben. In veel gevallen hebben we het over dat ding op een deur wat je naar beneden beweegt om een deur te openen. De vraag is, is er werkelijk verschil en wat is de juist term?

Ik kan het natuurlijk spannend maken en aan het eind van deze blog onthullen wat de juiste benaming is maar dat maakt het schrijven van deze blog wat ingewikkeld. Dus meteen maar met de billen bloot, de juiste naam voor het hierboven beschreven item is: Deurkruk!

Een deurklink is iets anders met dezelfde functie, namelijk het openen en sluiten van een deur. We komen de deurklink nog tegen in historische gebouwen en in agrarische gebieden. Op veel boeren stallen en schuren komen we het zogenaamde “Wieringermeer klinkstel” tegen.

 Wieringermeer klinkstel       Houten deurklink Smeedijzer deurklink

Wieringermeer klinkstel             Houten deurklink          Smeedijzer deurklink                                         

Geschiedenis van de deurkruk

De komst van het zogenaamde insteekslot is het begin geweest van de deurkruk zoals we die nu kennen. Heel in het begin was dit vaak een houten knop die je kon ronddraaien. Al snel kwamen hier innovatieve varianten op om het bedieningsgemak te verhogen. In onderstaand model is onze hedendaagse deurkruk al te herkennen.     

houten-deurknop            houten-deurklink       

Ondanks de innovatie is de knopkruk nooit verdwenen en word nog vaak in interieurs toegepast.

 Van functioneel naar statussymbool

De status van de deurkruk heeft door de eeuwen heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Hoewel de eerste deurkrukken puur functioneel waren kwamen er al snel versieringen en varianten, eerst in hout en niet veel later in smeedijzer gevolgd door gegoten messing. Het hoogtepunt was in de 17e en 18e eeuw waar deurkrukken onder invloed van de architectonische stromingen ware kunststukjes werden.

gouden deurkrukdeurkrukgouden deurkrukdeurkruk zilver

Nog steeds hebben populaire interieur stijlen invloed op de vorm, kleur en afwerking van de deurkruk. Zo zijn we na de industriële revolutie van Bakeliet naar gelakt messing en brons gegaan, daarna naar roestvrij staal en met de komst van zwart stalen elementen in het interieur kwam de zwart deurkruk die nog steeds populair is. We zien op dit moment een verschuiving naar de warme bronskleurige deurkrukken en deurkrukken in mat messing.

Vandaag

Tegenwoordig is er heel wat te kiezen, iedere zichzelf respecterende designer of interieurarchitect van enige betekenis heeft wel een deurkruk ontwerp op zijn naam staan. Zo is er voor iedere smaak of portemonnee wel een geschikte deurkruk te vinden. Of je nou zoekt naar Italiaans design, Industrieel, deurkrukken bekleed met leer, voorzien van een stoer Knurled of linear motief of gecombineerd met glas of hout. Het is er allemaal.

Dat maakt het kiezen van de juiste deurkruk misschien wel lastig.

Lees daarom mijn andere Blog over het kiezen van de juiste deurkruk voor jouw interieur. 

Dus Niet vergeten, het is Deurkruk!

Terug naar blog